Izaberite vaš jezik
Muškat Hamburg, Black Muscat
Engleska
Cober 5 bb
kraj avgusta, početak septembra
Muskat Hamburg ili Crni Muskat je crvena sorta grožđa, koja je dobijena 1850. godine u Engleskoj. Dobijena je ukrštanjem sorti Schiava Gross i aleksandrijskog muskata. Njegovom preradom dobija se veoma prijatno vino, boje slične roze vinima koje odlikuju intenzivni muskatni ukus i miris.
Meso je aromatično i ima nisku kiselost pomiješanu sa visokim sadržajem šećera, razvijajući slatkasti, cvjetni ukus sa suptilnim notama meda, krušaka i kajsija. Osnovne arome prisutne u vinu Muskat Hamburga su arome svježeg grožđa. Kada su u pitanju desertna vina, arome koje će doći do izražaja su ličije i ruže, dok ukus može povući na dinju.
Grozd je najčešće razgranat, rastresit i veliki, sa drvenastom, dugom peteljkom. Njegova masa kreće se od 200 do 400 grama. Bobice variraju u veličini, od srednjih do velikih, ovalnog su oblika i rastu u labavim gomilama. Zatvorene su, crvenkasto obojene i neujednačene. Pokožica im je glatka, polugusta i varira u bojama od tamnocrvene, preko plave pa do skoro crne. Ispod površine, prozirno meso je meko i gusto, sa nekoliko malih sjemenki. Nakuplja do 20 % šećera i sadrži od 5 do 7 g/l ukupnih kiselina.
Samooplodno.
Dobro je otporno prema niskim temperaturama, pa tako izdržava čak i na -25 °C. Isti je slučaj i sa najčešćim bolestima vinove loze, kao što su bortritis, plamenjača i pepelnica.
Sadnice Grožđe Muskat Hamburg možete kupiti u našem vrtnom centru u rasadniku u Gornjem Crnjelovu, Glavna 65a.
Po preuzimanju robe, sadnica, Radadnik Agromedžik nema više mogućnost nadzora i njege istih tako da ne može dati garanciju na dalje. Za sadnice kao živo biće nije moguće dati garanciju ni dan pošto napuste rasadnik. Ne možemo uticati na održavanje i njegu istih, samim tim i na dalji rast i razvitak istih.
Naše biljke redovno prolaze fitosanitarne, vegetativne preglede, tako da bolesnih i zaraženih biljaka nemamo.
Sadnja vinove loze Dubina jame 40-50 cm, a širina 30-40 cm.
Na dnu jame se najpre ubaci sloj od 5-6 cm rastresite, plodne zemlje.
Korjen sadnice vinove loze skratiti na 10 do 12 cm od glavnog stabla (podloge).
Sadnicu vinove ubaciti u jamu pod uglom od 45°. Spojno mesto kalema treba da bude 2-3 cm iznad zemljine površine.
Pošto se sadnica postavi u jamu, preko žila se nabaci sloj trošne, plodne i umjereno vlažne zemlje. Nabačeni sloj zemlje se zatim dobro nagazi.
Kalem se ispod spojnog mjesta pridržava rukom da se prilikom gaženja i sabijanja ne bi pomjerio.

Posle završenog gaženja i sabijanja zemlje izvrši se zalijevanje sa 5 l vode po sadnici.
Zatim se preostali vršni dio jame ispunjava mješavinom zemlje i organskog đubriva. Zemlja se prvo pomiješa sa zrijelim stajnjakom, pa se onda ova mješavina sipa u jamu i dobro sabije gaženjem.
Kod jesenje sadnje nanesite usitnjenu zemlju na posađenu sadnicu i napravite humku tako da grane vire svega 1-2 cm. Humka štiti sadnicu preko zime od izmrzavanja.
Kod proljetnje sadnje nije potrebno praviti humku.